Praktijkvoorbeelden

Goed om te lezen en te weten. Op deze pagina vindt u voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Deze voorbeelden kunnen u helpen om meer inzicht te krijgen in uw eigen situatie.

Overhangende takken

In de tuin van uw buurman groeit beplanting. De takken hiervan zijn in de loop der jaren flink gegroeid en hangen meer en meer boven uw tuin. Dat is voor u niet wenselijk. Hoe kunt u dit in goed overleg oplossen?

Antwoord

U vraagt uw buurman de overhangende takken te verwijderen. Die antwoordt dat de grens van de tuin in de loop van de jaren onduidelijk is geworden. Het lijkt hem handig, voordat hij iets aan de takken doet, te bepalen waar de grens precies loopt. U kunt gelukkig goed met elkaar overweg en u besluit samen om het Kadaster in te schakelen. U deelt de kosten van het onderzoek door het Kadaster. Nadat het Kadaster de grens opnieuw heeft aangewezen, schakelt uw buurman een hovenier in om de overhangende takken te verwijderen.

U spreekt af dat u allebei voortaan de beplanting kort houdt. Dankzij goed onderling overleg voorkomt u een conflict. Het is niet nodig de rechter in te schakelen.

De moraal van dit verhaal? Zoek met elkaar naar een oplossing. Komt u er samen niet uit? Schakel dan Buurtbemiddeling in. Of een onafhankelijke derde die geen directe relatie met u of uw buren heeft. Dit is dé oplossing om de onderlinge communicatie weer op gang te brengen.

Terug naar praktijkvoorbeelden Consument & WonenTerug naar alle praktijkvoorbeelden
^ Naar boven