Praktijkvoorbeelden

Goed om te lezen en te weten. Op deze pagina vindt u voorbeelden uit de dagelijkse praktijk. Deze voorbeelden kunnen u helpen om meer inzicht te krijgen in uw eigen situatie.

Waar ligt de erfgrens met de buren?

U woont al jaren naar volle tevredenheid in uw huis. U krijgt nieuwe buren. Bij het opnieuw aanleggen van hun tuin gaan zij volgens u over de grens van uw tuin. Wat kunt u doen om dit goed op te lossen?

Antwoord

U spreekt uw buren erop aan en legt uit waarom u denkt dat zij over uw tuingrens zijn gegaan met de aanleg van hun tuin. Onderbouw dit zoveel mogelijk met bewijsstukken, zoals een Uittreksel kadastrale kaart. Ook vraagt u hen om uw gedeelte weer in de oorspronkelijke staat te herstellen. Denken zij toch anders over waar de grens ligt? Dan kunt u voorstellen om het Kadaster in te schakelen en de kosten hiervan te delen of te laten betalen door degene die achteraf ongelijk had. Dankzij goed onderling overleg voorkomt u een conflict. Het is op die manier niet nodig om de rechter in te schakelen en veel kosten te maken. Een bezoek aan de rechter vergroot vaak ook de afstand in de relatie met uw buren. 

Zoek daarom vooral eerst met elkaar naar een oplossing. Komt u er samen niet uit? Schakel dan Buurtbemiddeling in. Of een onafhankelijke derde die geen directe relatie met u of uw buren heeft. Dit is dé oplossing om de onderlinge communicatie weer op gang te brengen en op een plezierige manier naast elkaar te wonen.

Terug naar praktijkvoorbeelden Consument & WonenTerug naar alle praktijkvoorbeelden
^ Naar boven